Näillä 5 vinkillä onnistut sijoitusasuntolainan neuvotteluissa

Asuntosijoittaminen voi kuulostaa helpolta: löydä asunto, osta se ja hanki siihen vuokralainen. Ennen kaupantekoa on kuitenkin ratkaistava monta asiaa, kuten mistä löytää varma sijoituskohde ja mistä saada lainaa. Asuntosijoittajan ei tarvitse toimia yksin, vaan kohteiden valintaan, oman talouden laskelmiin sekä vuokralaisasioiden hoitamiseen voi saada apua alan asiantuntijoilta.

Yksi asuntosijoittajan tärkeä kumppani on pankki. Suhdetta kannattaakin hoitaa sen mukaisesti, jotta keskusteluyhteys ja luottamus ovat kunnossa h-hetkellä. Tämän artikkelin luettuasi tiedät, miten toimia pankin kanssa.

Oman asunnon lainaa hakiessa moni tarkastelee korkoa ja marginaalia, sillä ne vaikuttavat lainan hintaan ja sitä kautta kuukausieriin. Yhtä lailla sijoitusasunnossa korko vaikuttaa kuukausimaksuun ja siten nettotuottoon, eli mitä jää käteen kulujen ja verojen jälkeen. Tällä on toki merkitystä, mutta asuntosijoittajan ei kannata juosta pelkästään marginaalin perässä. Vielä tärkeämpää – parhaimmillaan kullanarvoista – on toimiva pankkisuhde.

Mistä sitten tunnistaa hyvä pankkisuhde? Siitä, että suhde tuntuu kumppanuudelta. Hyvä pankkisuhde tuntuu siltä, että toisella puolella pöytää istuu sparraaja, joka ymmärtää asuntosijoittamista, tukee tavoitteissasi ja rahoittaa unelmiesi toteutumista. Hyvästä pankkisuhteesta voi myös hieman maksaa marginaalin muodossa. Pidä siis huoli, että molemmat pärjäätte – sinä sekä pankki.

Toisaalta sinun on kyettävä myös osoittamaan olevasi luottamuksen arvoinen. Hyvällä valmistautumisella pystyt kertomaan pankille selkeästi omasta taloudellisesta tilanteestasi, sijoitustavoitteistasi sekä toiveista pankkisuhteeseen. Lisäksi sinun olisi hyvä pohtia, mitä annettavaa sinulla olisi pankille. Miksi pankki haluaisi saada juuri sinut asiakkaaksi?

Alla on koottu viisi kohtaa, joita seuraamalla tulet todennäköisesti tekemään hyvän vaikutuksen pankkivirkailijaan ja maksimoit mahdollisuutesi saada toivomasi lainalupaus.

1. Kirkasta strategiasi

Asuntosijoittajana on tärkeää, että tiedät päämääräsi ja tavoitteesi. Jos et itse tiedä mitä tavoittelet, et osaa sitä myöskään pankille kuvata. Paras tapa lähteä kirkastamaan omaa strategiaa on pohtia, miksi sijoitat. Monelle sijoittaminen on väylä saada taloudellista turvaa, vapautta ja mahdollisuutta tehdä itselleen tärkeitä asioita. Jollekin asuntosijoittaminen voi antaa lisäturvaa yrittäjyyteen, toiset tavoittelevat lisäeläkettä asuntosijoittamisen kautta. Pohdi mitä haluat saavuttaa asuntosijoittamisella ja kirjoita ne ylös paperille. Jos tavoitteena on saada 1000 euroa lisäeläkettä 25 vuoden päästä, niin mitä se mahdollisesti vaatisi? Tee itsellesi esimerkkilaskelmia. Kun oma strategiasi kirkastuu, niin voit tehdä tarkemman vaurastumissuunnitelman.

Kun strategiasi on selkeä, niin se helpottaa mm. sijoituspäätösten tekemistä sekä neuvotteluita myös pankin kanssa.

Haluatko apua vaurastumissuunnitelman tekemiseen? Ota yhteyttä ja sovi tapaaminen!

2. Mieti omat taloudelliset rajasi

Kun sinulla on selkeä visio siitä, mihin haluat päästä, seuraavaksi sinun tulee ratkaista miten tähän pääset. Kaikki lähtee liikkeelle omasta taloudellisesta tilanteestasi. Mikä on työtilanteesi ja taloudellinen kantokyky? Kuvittele skenaariota, jossa työsi päättyy yllättäen ja palkanmaksu keskeytyy muutamaksi kuukaudeksi. Selviätkö lainanmaksuista ilman asuntojen myymistä? Mitä jos sijoitusasuntosi on muutaman kuukauden tyhjillään yllättävän remontin takia?

Ennalta arvaamattomia tilanteita varten on hyvä rakentaa taloudellinen puskuri valmiiksi. Pidä jemmassa muutaman kuukauden kiinteitä maksuja vastaava määrä, niin voit nukkua rauhassa yöt.

Jos sinulla ei vielä ole taloudellista puskuria, kannattaa lähteä liikkeelle tutkimalla oman talouden lukuja. Mitkä ovat tulosi ja menosi? Mikä on näiden kahden erotus? Voisitko karsia jostain tai lisätä tulojasi, jotta pystyisit nopeammin keräämään itsellesi taloudellisen puskurin.

Pankki arvostaa suunnitelmallisuutta ja ymmärrystä oman talouden luvuista. Pankki haluaa arvioida riskiä, eli jos pystyt osoittamaan pankille, että varaudut yllätyksiin rakentamalla taloudellista puskuria, olet houkuttelevampi ja turvallisempi asiakas.

Haluatko apua taloudellisen tilanteesi arvioimiseen asuntosijoittamisen kannalta? Ota yhteyttä ja sovi tapaaminen!

3. Tutki tarkkaan ostettava kohde

Kun olet löytänyt tutkaasi sopivan sijoituskohteen, tutustu taloyhtiön papereihin tarkkaan ja hartaasti. Pankki arvostaa sitä, että olet tutustunut ostettavaan kohteeseen ja tiedät, mitä olet ostamassa. Muista ottaa huomioon taloyhtiön tulevat remontit ja mahdolliset yllätykset.

Hankittavan kohteen yksi tärkeimmistä kriteereistä on sijainti, sijainti ja sijainti. Pankki arvostaa kohteita, jotka sijaitsevat kasvukeskuksissa hyvällä ja keskeisellä paikalla. Pankin näkökulmasta hyvällä sijainnilla oleva kohde on vähemmän riskialtis kuin kohde, joka sijaitsee maaseudulla, kuolevan kylän laitamilla. Vaikkakin maaseudun asunto voi tuntua edulliselta, kannattaa pohtia onko myös tulevaisuudessa mahdollista saada hyviä vuokralaisia kohteeseen. Ilman vuokralaista joudut itse kaivamaan kuvetta juoksevia maksuja varten.

Hyvältä sijainnilta ostettu kohde on elämän yllättävissä käänteissä myös helpommin myytävissä. Kohteen sijainti vaikuttaa myös sen vakuusarvoon.

Suomen Asuntoneuvoja rakennuttaa huolettomia uudiskohteita Suomen kasvukeskuksiin kehittyville alueille. Ota yhteyttä ja tutustu tarjontaan.

5 MINUUTIN OPAS ASUNTO-
SIJOITTAMISEEN

TILAA 5 MINUUTIN OPAS ASUNTOSIJOITTAMISEEN

AUTAMME SINUA VAURASTUMAAN

Tietosuoja ja markkinointilupa(Required)

4 Tee tarkat laskelmat

Ennen pankin vierailua, tee Exceliin tai vastaavaan taulukkolaskentaohjelmaan tarkat laskelmat siitä, millaista tuottoa kohteesta saa, mikä on kassavirta sekä mitkä ovat kohteen kulut. Laske avoimesti mukaan niin varainsiirtoverot kuin remontit, sillä lukuja kaunistelemalla kaivat itsellesi kuoppaa.

Kun esität pankille selkeät ja ammattimaisesti tehdyt laskelmat ostettavasta kohteesta sekä omasta varallisuudesta, on helppo kuvitella sen näyttävän ammattimaiselta myös rahoittajasi suuntaan – olet tosissaan liikkeellä, etkä vain puuhastelemassa.

Käytä siis aikaa laskelmien tekemiseen ja valmistaudu esittelemään ne pankille.

Haluatko tutustua Suomen Asuntoneuvojan kohteisiin ja saada apua omien laskelmien tekemiseen? Ota yhteyttä ja sovi tapaaminen!

5. Ymmärrä, että pankinkin on pärjättävä

Sieltä otetaan mistä halvimmalla saadaan. Tämä on usein kuultu mantra, mitä hoetaan kun lähdetään kilpailuttamaan pankkia. On kuitenkin hyvä muistaa, että pankinkin on lähtökohtaisesti tehtävä kannattavaa liiketoimintaa, eivätkä ne toistaiseksi toimi hyväntekeväisyysperiaatteella. Oikean pankkikumppanin valinnassa on tärkeintä painottaa sitä, että pankki ja ennen kaikkia pankkivirkailija ymmärtää asuntosijoittamisen filosofian sekä luottaa sinuun ja laskelmiisi.

Pankki on tärkeä kumppanisi, mitä ilman et pärjää. Se että onko marginaali 0,8 % vai 1,2 % ei välttämättä merkitse niin paljon, jos sinulla on hyvät ja joustavat suhteet pankkiin. Älä siis ensimmäisenä tuijota rahan hintaa vaan mieti asiaa siltä kantilta, että saat joustavasti rahoitusta kun sopiva kohde ilmestyy markkinoille. On huomattavasti kalliimpaa menettää hyvä asuntodiili hitaan päätöksenteon takia kuin maksaa hieman korkeampaa marginaalia.

Suomen Asuntoneuvoja rakennuttaa huolettomia uudiskohteita Suomen kasvukeskuksiin kehittyville alueille ja on luotettava kumppanisi asuntosijoittamisessa. Varaa ilmainen tapaaminen.

Asiantuntija apunasi

Asuntosijoittajan ei tarvitse toimia yksin, vaan kohteiden valintaan, oman talouden laskelmiin sekä vuokralaisasioiden hoitamiseen voi saada apua alan asiantuntijoilta.

Yksi luotetuimmista ja asiakkaiden eniten suosittelema on Suomen Asuntoneuvoja, joka auttaa jäsentämään omia tavoitteita ja tukee asuntosijoittajan kasvua oman salkkunsa kanssa. Ilmainen tapaaminen asuntoneuvojan kanssa kannattaa jokaisen asuntosijoittajan hyödyntää.

Haluatko keskustella asiantuntijan kanssa? Jätä yhteystietosi. 

Yhteystietosi