Yhdeksän hyvää syytä asuntosijoittamiseen!

Asuntosijoittamista voi tehdä monella tapaa. Tässä artikkelissa keskitymme asuntosijoittamisen muodoista säännöllisen vuokratulon strategiaan. Kyseisessä strategiassa asuntojen arvonnousu ei ole sijoittajan kannalta olennaista, vaikka hintojen nousu toki nopeuttaa vaurastumista.

Oikein toteutettuna asuntojen vuokraaminen on erittäin kannattavaa sijoitustoimintaa ja sen riskit ovat maltilliset. Annamme heti kärkeen yhdeksän hyvää syytä, miksi asuntosijoittaminen on houkutteleva varallisuuden kartuttamisen muoto.

 1. Tasainen, kasvava kassavirta.

Vuokrattuna sijoitusasunnot tarjoavat tasaista kassavirtaa, joka on vieläpä empirian valossa tasaisesti vuodesta toiseen kasvava. Harva muu sijoitusmuoto antaa mahdollisuuden näin tasaiseen ja helposti ennustettavaan rahavirtaan.

2. Kohtuullisen vakaa hintakehitys.

Asunnot ovat olleet historiallisesti tarkasteltuna kohtuullisen vakaa sijoituskohde. Hintojen heilahtelu on ollut maltillisempaa kuin esimerkiksi osakkeissa. Asuntojen maine vakaana kohteena on perusta hyvään vakuusarvostukseen, joka puolestaan on velkavivun edellytys.

3. Velkavipu.

Säännöllisestä kassavirrasta ja kohtuullisesta hintavakaudesta johtuen pankit myöntävät asuntoihin mielellään lainaa eli velkavipua sijoitukselle. Lainan saaminen sijoitusasuntoja varten on huomattavasti helpompaa kuin lainarahan saaminen muita sijoituksia varten. Asuntojen vakuusarvo on tyypillisesti 70-80 prosenttia. Velkavivun avulla likoon laitetun rahan eli oman pääoman tuotot saa nostettua tasolle, joka hakee vertaistaan.

4. Riskienhallinta.

Koska lainaa saa melko helposti asuntoihin, sijoittajan on mahdollista ostaa useita asuntoja jo suhteellisen pienellä omalla pääomalla. Kolmen tai neljän sijoitusasunnon myötä kassavirtariskikin pienenee huomattavasti. Yhdestä vuokralaisesta riippuvaisen asuntosijoittajan kuukausittainen kassavirta saattaa mennä pakkasen puolelle jo vaikkapa huoneiston tai taloyhtiön remontin vuoksi. Kolmen asunnon kanssa tilanne on huomattavasti parempi: jos yksi kolmesta asunnosta joutuukin putkiremontin alle, rullaavat kahden muun asunnon vuokratulot edelleen iloisesti ja sijoittaja pysyy kuivilla. Kuukausittainen tulovirta pysyy siis plussan puolella.

5 MINUUTIN OPAS ASUNTO-
SIJOITTAMISEEN

TILAA 5 MINUUTIN OPAS ASUNTOSIJOITTAMISEEN

AUTAMME SINUA VAURASTUMAAN

Tietosuoja ja markkinointilupa(Required)

5. Hyvät tuotot.

Asuntosijoittaminen tarjoaa useissa kaupungeissa kohtuullisen hyvää 4—6 prosentin vuokratuottoa. Tuottoja voi parantaa ja riskejä hallita paremmin, kun asuntojen ostamiseen käyttää maltillisesti lainarahaa – velkavipua. Oletetaan esimerkiksi 50 prosentin velkavipu, kuuden prosentin vuokratuotto ja kolmen prosentin korko: oman pääoman tuotto saadaan näillä suureilla 10,6 prosenttia. (Tuotossa ei ole huomioitu veroja)

Tätä tuottoprosenttia voi verrata esimerkiksi pankkitilien korkoihin (korkotasosta riippuen 0-5 prosenttia) tai rahastojen ja osakkeiden tuottoihin, jotka tosin vaihtelevat suuresti. Riskitaso on tietenkin pankkitileissä paljon pienempi kuin osakerahastoissa ja suorissa osakkeissa. Rohkeaa velkavipua hyödyntävät pääsevät matalien korkojen aikana joka tapauksessa reilusti kaksinumeroisiin tuottoihin. Hyviä tuottoja selittää osaltaan asuntoihin liittyvä vaiva: osaamisen ja asuntoihin investoidun työn voi kääntää rahaksi.

6. Vaikutusmahdollisuudet

 Asunnon omistajalla on monia keinoja vaikuttaa sijoituksensa tuottoon. Kaikki alkaa kohdekaupungin valinnasta. Seuraavaksi tulevat oikeanlaisen asunnon ja sopivan taloyhtiön valinta, remonttitarpeet ja -menetelmät, hyvän vuokralaisen valinta ja vaikuttaminen taloyhtiön yhtiökokouksissa, mahdollisesti myös hallituksessa. Rahoitusmuodolla on erittäin iso rooli tuottojen syntymisessä. Kokemuksella ja taidolla pääsee vaikuttamaan myös rahoituksen määrään ja hintaan.

7. Asuntosijoittamiseen liittyvä vaiva karkottaa osan sijoittajista pois

Jos asuntosijoittaminen olisi helppoa ja vaivatonta, sitä tekisi huomattavasti useampi, eikö totta? Tämä ”sijoittamisen vaiva” kannattaa kääntää positiiviseksi eduksi. Kaikilla eivät riitä aika, kiinnostus, kyvyt, rahat ja vakuudet asuntosijoittamiseen. Sinulla riittävät. Niinpä sinulla on sekä mahdollisuus olla hyvä vuokranantaja että kartuttaa varallisuuttasi. Vuosien saatossa tietenkin, sillä oikotietä menestykseen ei tässäkään lajissa ole.

8. Mielenkiintoinen harrastus

Asuntosijoittamisen makuun kun on päässyt, ei siitä malta hevin luopua. Päinvastoin, tämä sijoitusmuoto kiinnostaa entistä enemmän: asuntosijoittajana kiinnostuu ympäristöstään aivan toisella tavalla kuin aiemmin; asuntojen kohdekaupungin (tai kohdekaupunkien) asiat kiinnostavat enemmän ja uutiset alueen opiskelu ja työpaikoista pistävät silmään. Myös kerrostaloja ja asuntoja tulee katsottua eri tavalla – asuntosijoittajan näkökulmasta Mielenkiintoinen lisäaspekti muuhun elämään.

9. Eettinen sijoitusmuoto

Ihmiset tarvitsevat aina koteja, eikä kaikilla ole mahdollisuuksia tai halua oman kodin ostamiseen. Niinpä hyviä vuokranantajia tarvitaan aina.

Lähteet

“Osta, vuokraa, vaurastu”

Joonas Orava ja Olli Turunen

Haluatko keskustella asiantuntijan kanssa? Jätä yhteystietosi. 

Yhteystietosi